Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/site/includes/menu.inc).

Windows nieuws

Het is al meer dan een jaar geleden dat Windows 10 door Microsoft met veel tam-tam is uitgebracht. De afgelopen twaalf maanden is het operating systeem op tal van systemen als desktops, laptops, smartphones en tablets gedownload en gebruikt. Maar het is niet allemaal even vlekkeloos verlopen. Er werden toch wel wat kritische noten gezet bij de privacy van de gebruiker en de toepasbaarheid van Windows 10. Vandaar de vraag, is Windows 10 wel het juiste OS voor u ? Bijgaand wat cijfers en feiten.

  • 38% van alle organisatie gebruikt Windows 10 vanaf juni 2016
  • Van organisaties die Windows gebruiken heeft 92% Windows 10 op een laptop en 39% op een tablet
  • 29% van bedrijven met minder dan 50 werknemers zijn overgegaan naar Windows 10
  • 40% van bedrijven van 51 - 100 werknemers zijn overgegaan naar Windows 10

Stelt u zich de vraag eens; is Windows 10 het beste OS ooit ?

Windows 10 is gebaseerd op vele vertrouwde functies die ook terug te vinden zijn in vorige versies Windows 7 en 8. Naast deze zaken zjn er ook een aantal compleet nieuwe functies bijgekomen als Cortana, Windows Hello security, een compleet nieuwe Webbrowser en One Drive cloud opslag.

  • 61% van de bedrijven vindt dat de security in Windows 10 beter is dan die in Windows 7
  • 71% van de bedrijven denkt dat de performance van Windows 10 beter is

Waarom gebruikt dan nog niet iedereen Windows 10 is de vraag die zich opdringt ? Het antwoord is simpel. Veel bedrijven hebben met volle overtuiging geworpen op Windows 10 en dit tot nieuwe standaard voor hen verheven zonder zich echt te verdiepen in de veranderingen die dit met zich mee zou nemen. De "achterblijvers" hebben zich daarop extra kritisch opgesteld.

  • 56% van de bedrijven heeft problemen gehad met de uitwisselbaarheid (compabiliteit)
  • 45% geeft aan dat het update proces een echte uitdaging was
  • Ondersteuning voor Windows 7 en 8.1 gaat stoppen

De ondersteuning voor Windows 7 en 8.1 gaat stoppen; nieuwe processors Intel en AMD ondersteunen alleen nog maar Windows 10.

 Het lag al een tijdje in de lijn der verwachting: De nieuwe processoren van Intel en AMD (respectievelijk de Kaby Lake en Zen chips) zijn alleen compatible met Windows 10. Microsoft heeft met Intel en AMD afspraken gemaakt over de compatibiliteit en ondersteuning van hun nieuwste besturingssysteem. Dit is bevestigd door Microsoft zelf in een blog op hun website. Mark Hachman, redacteur voor online magazine PC World, licht in zijn eigen blog de gevolgen voor consumenten verder toe. Maar hoe zit dat met bedrijven? Wat nu als u nog altijd op Windows 7 of 8.1 draait en uw hardware wilt vervangen?

Na de uitfasering van Windows XP, waarbij de ondersteuning vanuit Microsoft kwam te vervallen, zijn veel bedrijven overgegaan op Windows 7 waar ze op dit moment nog stabiel op draaien. Microsoft belooft een ondersteuning voor beveiligingsrisico’s tot in ieder geval 2020, maar de nieuwste generatie processoren (bijvoorbeeld de 7e generatie van Intel) ondersteunt officieel geen andere Operating Systems dan Windows 10. Ook de huidige (6e) generatie Skylake devices met een andere Windowsversie dan 10 worden vanaf juli 2017 niet meer ondersteund.

“Compared to Windows 7 PC’s, Skylake when combined with Windows 10, enables up to 30x better graphics and 3x the battery life – with the unmatched security of Credential Guard utilizing silicon supported virtualization.”
Microsoft stuurt dus aan op het updaten van huidige installaties naar Windows 10 voor juli 2017. De vraag is echter of het bedrijfsleven dergelijke prestatieverbeteringen nodig heeft op deze korte termijn.

In een blog van Microsoft is te lezen:
“Through July 17, 2017, Skylake devices on the supported list will also be supported with Windows 7 and 8.1. During the 18-month support period, these systems should be upgraded to Windows 10 to continue receiving support after the period ends. After July 2017, the most critical Windows 7 and Windows 8.1 security updates will be addressed for these configurations, and will be released if the update does not risk the reliability or compatibility of the Windows 7/8.1 platform on other devices.”
Microsoft geeft aan voor Skylake devices alleen nog maar beveiligingsupdates vrij te geven die geen risico’s vormen voor de betrouwbaarheid van Windows 7 en 8.1 op deze systemen. Het kan daardoor dus voorkomen dat bepaalde veiligheidsrisico’s niet met updates worden gedicht, omdat dit de prestaties van het systeem aantast. Dit risico zouden bedrijven niet moeten willen nemen.

Hoewel Microsoft aanstuurt op het migreren van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10, kan het een bewuste keuze zijn om een eerdere versie van Windows langer te gebruiken. Als u binnen uw bedrijf een dergelijke keuze heeft gemaakt, is het belangrijk om goed op te letten als u uw hardware gaat vervangen. Als u van plan bent de upgrade naar Windows 10 langer uit te stellen dan juli 2017, is het verstandig om te kiezen voor een configuratie met een Hashwell processor of ouder.

Hulp bij vervangen van hardware; een aantal partners van Xsilver-iT zijn gespecialiseerd in het leveren van zowel courante, als voorgaande modellen: beiden nieuw in doos. Ze hebben deze laatste – zogenaamde End-of-Life modellen – af fabriek opgekocht wanneer er een nieuw model van de fabrikant op de markt komt. Mocht u daarom advies willen over welke processors u nog kunt gebruiken binnen uw huidige IT-omgeving, kunt u altijd contact opnemen. Wij kunnen dan samen met u bekijken wat de beste keuze is voor uw situatie, rekening houdend met de planning van het gebruik van uw OS.