Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/site/includes/menu.inc).

Tips beveilig uw IT en mobiele apparaten

Enige tips om uw computer maximaal te beveiligen:

1. Houd het besturingssysteem en de overige software op uw computer altijd up-to-date. Veel kwaadwillenden verkrijgen toegang tot uw computer door "software-lekken" in verouderde versies van o.a. het besturingssysteem. Het is belangrijk om deze updates zo snel mogelijk te installeren zodra deze beschikbaar komen. Microsoft stelt bijvoorbeeld op elke tweede dinsdag van de maand updates voor hun besturingssystemen en programma's beschikbaar. Indien er sprake is van een ernstig beveiligingslek dan komen er ook tussentijds updates beschikbaar.Zorg er ook voor dat de overige software die u geinstalleerd heeft regelmatig wordt bijgewerkt wanneer nieuwe updates beschikbaar komen. Log daarom geregeld in op de internet sites van Microsoft en de leverancier van uw overige software om te controleren of er updates beschikbaar zijn.

2. Gebruik complexe wachtwoorden om uw computer en belangrijke on-line programma's te beveiligen. Vaak wordt dit gezien als lastig en overbodig maar u vraagt uw bank toch ook niet om de pincode van uw bank te verwijderen of op 1111 te zetten omdat het zo gemakkelijk is ? Om die redenen dwingen aanbieders van on-line diensten u om complexe wachtwoorden te gebruiken. Hoe moeilijker uw wachtwoord, des te lastiger voor internetcriminelen om dit te kraken zodat ze  toegang krijgen tot uw mail of internet bank account   

Xsilver Virus3. Installeer zo snel mogelijk beschermings software! Nadat u uw nieuwe computer uit de doos heeft gehaald en geïnstalleerd is het soms een kwestie van minuten voordat de eerste aanval op uw hagelnieuwe computer wordt ingezet. Een virus is eigenlijk een klein, vaak onzichtbaar programma dat de werking van uw computer verstoort. Een virus kan gegevens op uw computer verwijderen of beschadigen, uw e-mail programma gebruiken om zichzelf te verspreiden, uw webcam overnemen of zelfs uw harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige, vertrouwde bijlage, zoals een filmpje, een foto of een geluidsfragment.

Een Trojaans paard, ook wel aangeduid als trojan, lijkt op zich een legaal en onschuldig programma. In werkelijkheid kan het echter aanzienlijke schade aanrichten op uw computer.

Een Worm is niet verstopt in programma's of e-mails en kunnen zichzelf solitair verspreiden binnen een computernetwerk.Antivirus software beschermt u normaal gesproken niet tegen spyware of malware. Ook hiervoor dient u speciale software te installeren.

Scan uw harddisks regelmatig op de aanwezigheid van virussen, spyware en andere soorten malware.

Op de site van de Waarschuwingsdienst.nl vindt u uitgebreide informatie over virussen.

4. Een firewall beschermt de apparatuur die lokaal op uw netwerk is aangesloten tegen ongewenste indringers. Dit kan apparatuur (hardware) of programmatuur (software) zijn. Een firewall vormt als het ware een verdedigingsmuur tussen het internet en uw netwerk. Met een firewall heeft u de controle over welk type verbindingen, ook wel aangeduid als poorten, tussen uw netwerk en het internet (en vice versa) zijn toegestaan. Vrijwel alle modems en besturingssystemen hebben tegenwoordig ingebouwde firewalls.

Maak echter niet de fout door te denken dat u de firewall op uw besturingssystemen uit kunt zetten omdat uw netwerk achter een firewall zit. Wanneer malware kans ziet om zich op een van uw computers, bijvoorbeeld een laptop die iemand mee naar huis heeft genomen, te nestelen dat heeft deze ook op de overige computers in uw netwerk vrij spel.  

Raadpleeg dan ook altijd  de handleiding van uw firewall.

Klik op plaatje voor vergroting5. Enkele algemene tips. Download of installeer geen programma's van onbekende Internet sites. Open geen mails van volslagen onbekende afzenders. Reageer nooit op waarschuwingen dat uw computer allerlei virussen of kinderporno bevat; ook al ziet de waarschuwing er nog zo indrukwekkend uit. Reageer nooit op mails afkomstig van uw zogenaamde bank waarin gevraagd wordt om uw pincode of andere gegevens (Phishing). Reageer niet op spontane pop-ups in uw browser; klik nooit op Akkoord, Ja of Nee. Het beste is dan om uw computer zo snel mogelijk af te sluiten, desnoods geforceerd !

 

Wanneer u al de voorgaande tips in acht neemt, dan is de kans dat u malware, virussen of spyware binnenhaalt veel kleiner.

6.  Stel altijd een versleuteling in op uw draadloze netwerk.   

  • De beveiliging van het draadloze netwerk kent in principe vier soorten versleutelingen voor Wi-Fi netwerken.
  • 'Open', geen versleuteling (erg veel risico)WEP-encryptie, een verouderde technologie die redelijk eenvoudig te kraken is (risicovol)
  • WPA, een modernere versleuteling (redelijk veilig)WPA2, momenteel de meest geavanceerdere versleuteling (veilig)
  • WPA2 versleuteling wordt op het verouderde Windows XP SP1 niet ondersteund.  Let op dat de support van Windows XP in april 2014 is gestaakt. Met name bij de wat oudere computers kan het voorkomen dat WPA2 op de interne draadloze netwerkkaart  niet wordt ondersteund.

7. Maak meerdere gebruikersaccounts aan met verschillende gebruikersrechten. Gebruik voor het dagelijks werk altijd een account met beperkte systeemrechten. Daarmee zorgt u evoor, wanneer u onverhoopt toch tegen kwaadwillende software aanloopt, dat dan de schade beperkt blijft.

8. Maak regelmatig back-ups van al uw belangrijke bestanden. U voorkomt dat u al uw gegevens definitief kwijt bent door hier regelmatig een back-up van te maken. Virussen en malware kunnen gegevens op uw computer verwijderen en beschadigen, maar uw computer kan natuurlijk ook kapotgaan of worden gestolen. Voor het maken van back-ups zijn verschillende diensten en programma's beschikbaar. Ook Windows biedt een back-up mogelijkheid. Eventueel kunt u belangrijke bestanden op CD of DVD branden. Het nadeel hiervan is dat de capaciteit van CD of DVD vrij beperkt is.

De hoeveelheid malware groeit op het moment zo hard dat het aantal exemplaren eind 2013 de 160 miljoen is gepasseerd.

Xsilver-IT groei