Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/site/includes/menu.inc).

Beveilig uw mobiele apparaten

Feit is dat 54 procent van alle gebruikers van mobiele apparaten een verbinding maakt met gratis draadloze hotspots. 35 procent van hen doet dat regelmatig (meerdere keren per maand). Mobiele gebruikers treffen echter niet de juiste maatregelen om hun privé- en/of bedrijfsgegevens te beschermen.
Het zal je daarom niet verbazen dat gebruikers zich wat mobiele beveiliging betreft slecht gedragen wanneer zij onderweg zijn. Te midden van de wirwar van draadloze verbindingen onderweg, op luchthavens en in hotels en het werken met meerdere apparaten tegelijk worden veel goede praktijken op het gebied van mobiele beveiliging al snel terzijde geschoven.
Hier volgen onze tips voor productief én veilig gebruik van draadloze netwerken op luchthavens, in hotels, cafés of onderweg.

1. Reis slim en licht bepakt
Belangrijk is om niet teveel verschillende apparaten tegelijk te gebruiken. Werknemers van kleine en middelgrote bedrijven laten veel te vaak per ongeluk een apparaat rondslingeren met daarop gevoelige bedrijfsinformatie, die fysiek benaderbaar is. Ben jij een succesvolle zakenman of –vrouw? Juist dan doe je er goed aan je mobiele apparaten te vergrendelen zodra je jouw hotelkamer verlaat.

2. Maak gebruik van de officiële apps van Facebook en Twitter
In plaats van via de browser kun je beter de speciale apps gebruiken om te werken met sociale media. Deze zijn namelijk voorzien van ingebouwde encryptietechnologie voor beveiliging van de sessies. Het gebruik van officiële apps zal ook minder snel voor beveiligingsproblemen zorgen. De app van Facebook is een goed voorbeeld. Deze stelt gebruikers beveiligingsvragen wanneer zij zich aanmelden vanaf nieuwe IP-adressen. Hoewel dit op reis bijzonder onhandig kan zijn, wordt zo wel op nuttige wijze voorkomen dat je account wordt gehackt. Apps kunnen je leven er een stuk eenvoudiger op maken, maar vergeet niet om je mobiele apparaat vergrendeld te houden en apps die op de achtergrond draaien te sluiten. Daarnaast adviseren wij om de automatische activering van de schermvergrendeling tijdens het reizen sneller in laten gaan dan normaal.

3. Kies voor een veilige sessie
Voor cybercriminelen is het hacken van mobiele apparaten via gratis draadloze hotspots super eenvoudig. Meer dan de helft van alle open draadloze netwerken is vatbaar voor misbruik. 45 procent van de respondenten van een recente enquête door F-Secure bleek hier echter niet van op de hoogte te zijn, of dacht dat publieke draadloze hotspots veiliger waren dan ze in werkelijkheid zijn.
Het adres van alle websites die je bezoekt, dienen met “https” te beginnen. Is dat niet het geval, dan kan de website toegankelijk zijn voor hackers. Werk jij met Firefox? Maak dan gebruik van HTTPS Everywhere van The Tor Project en de Electronic Frontier Foundation. Deze toepassing dwingt versleutelde communicatie af voor verschillende populaire websites.

4. Zet je draadloze verbinding uit om data te beschermen en batterijstroom te besparen
Ook als je denkt dat je telefoon niet met een draadloos netwerk is verbonden, kan het toestel zó geconfigureerd zijn dat het voortdurend naar open netwerken zoekt om een verbinding mee te maken. Zo laat je hackers niet alleen weten dat je er bent, maar verspil je ook batterijstroom. Twee zaken waarop je tijdens het reizen niet zit te wachten. Voorkom dit door goed na te gaan of de draadloze functie van je telefoon is geactiveerd. Als je geen verbinding met een draadloos netwerk nodig hebt, dan kun je de zoekfunctie handmatig uitschakelen. Dit kost slechts een paar seconden tijd, maar je redt er gegevens en batterijstroom mee.

5. Gebruik VPN-software om al je mobiele verkeer te versleutelen
Wist je dat de gemiddelde internetgebruiker 89 domeinen per maand bezoekt, zonder echt te beseffen welke sites ze hebben bezocht? Uit een recent onderzoek door F-Secure Labs blijkt dat slechts 15 procent van de 100 meest bezochte internetadressen ter wereld rechtstreeks worden benaderd. Daarom is VPN-software van levensbelang voor veilig gebruik van openbare draadloze netwerken. Zo garandeer je een goede beveiliging van je mobiele fleet en garandeer je privacy.

6. Pas geen technieken als jailbreaking of rooting toe om gratis verbinding met uw mobiele toestel mogelijk te maken
Het is beter om werknemers te betalen voor een data-abonnement dan hen toe te staan de hardwarebeperkingen van hun toestel te verwijderen (jailbreaking) of extra systeemrechten toe te kennen (rooting) voor een gratis verbinding. Deze technieken maken toestellen bijzonder kwetsbaar voor misbruik. Voor werknemers die veel op reis zijn, is een data-abonnement een slimmere investering. Hoewel we nog niet veel voorbeelden hebben gezien van malware die van het ene platform naar het andere wordt overgedragen (bijvoorbeeld van een pc naar een mobiel toestel of omgekeerd), zijn er toch een aantal varianten in omloop. Het kán dus wel.

7.Overweeg de aanschaf van 3G-routers
Reis je veel voor je werk, dan is het wellicht de moeite waard om een aantal 3G-apparaten aan te schaffen. Een 3G-router biedt de mogelijkheid om een lokale SIM-kaart of een aparte SIM-kaart met betere datatarieven op veilige wijze te koppelen aan een 3G-apparaat.